17 декември 2021

XCMG на врвот на ICM20 - рангирање на нај-големите производители на кранови во светот

XCMG на врвот на ICM20 - рангирање на најголемите производители на кранови во светот

Беше голема година за производителите на кранови! Традиционалното рангирање ICM20 на најголемите светски производители на кранови се промени повеќе од кога било оваа година. Минатата година започна промената, но имаше фактори кои дополнително придонесоа за степенот на развој на производителите на кранови и промената на ICM20 оваа година.

ПАНДЕМИЈАТА СОВИД-19 И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА КРАНОВИ ШИРУМ СВЕТОТ

Вкупниот раст на приходите на сите производители во рангирањето на најголемите производители на дигалки во светот годинава е 11,8% - не огромниот раст од 18,6% од минатата година, но сепак двоцифрен и многу силен раст, особено со оглед на тоа што беше постигнат за време на глобална пандемија.

Вкупната вредност на приходите од продажба на 20-те најголеми производители на дигалки за оваа година изнесува 36.944.945.662 американски долари. Минатата година беше 33.030.964.704 долари. Она што го прави овој пораст уште поизненаден е што 16 од 20 компании (80%) во рангирањето покажуваат пад на продажбата во однос на претходната година. Можеби за некои е помалку изненадувачки што сите четири компании кои покажуваат раст се кинески производители на кранови.

За да се справи со вирусот на почетокот, Кина ја забрза својата програма за развој на инфраструктурата, каде што локалните производители на сите видови градежна опрема и кранови работеа неуморно за да ја задоволат побарувачката. Во комбинација со падот на приходите од другите производители, растот меѓу четирите кинески производители значи дека сите тие ги подобриле своите позиции на табелата за меѓу едно и три места.

1. XCMG, КИНА Е БРОЈ ЕДЕН

Имаме нов број еден. Кинескиот XCMG сега е на врвот на листата, заменувајќи го Liebherr, кој долги години го предводи ICM20. Неверојатниот пораст од 74% во однос на претходната година доведе до негово зголемување за три места на рангирањето на најголемите производители на дигалки во однос на 4-тото место минатата година. Треба да се истакне дека за овој огромен раст придонесува и вклучувањето на приходите од продажба од одделот за кулни кранови, кој се вклучува за прв пат.

2. ЗООМЛИОН, КИНА

Сега на второ место од третото, заменувајќи го Konecranes, е Zoomlion, исто така кинески производител на кранови. Зголемувањето на приходите на овој кинески гигант е за 58%, од кои најголем дел е од домашниот пазар.

3. LIEBHERR

Liebherr на третото место забележа пад од 7,9% во продажбата на кранови, што е очекуван резултат на негативното влијание на пандемијата надвор од Кина.

4. Konecranes

Konecranes, на 4-то место, со поскромни 4,4% пад на продажбата на кранови во споредба со претходната година - од 3,7 на 3,2 милијарди евра.

5. ZPMC, КИНА

На 5 место е другата кинеска компанија, производител на пристанишни кранови и опрема ZPMC. Неговиот процентуален пораст е 40%, или близу 1 милијарда долари, што претставува зголемување од 2,5 милијарди долари на 3,4 милијарди долари.

6. SANY, КИНА

Следи четвртиот кинески производител Sany, кој се искачува за две места во однос на 8-то место минатата година со огромен раст од 57%, додавајќи 8 милијарди јени на вкупниот приход од продажбата на кранови, што е нешто помалку од 14 милијарди јени минатата година година.

ICM20 ВО ЕВРОПА Cargotec

Во Европа Cargotec, кој, откако долги години беше трет во ICM20, падна за две места во 2020 година и уште две оваа година, оставајќи на седмото место. Неговиот пад е 13%, повеќе во сегментите на пристанишните и морските кранови отколку во единицата за камионски кранови и ракување Hiab, од 2,5 на 2,2 милијарди евра вкупно.

Дури и со повисока стапка на пад од 18,4%, Tadano падна само едно место во рангирањето на најголемите светски производители на кранови на 8-то место. Компанијата веќе неколку години е горе-долу во оваа област на делување.Во 2013 година беше на 9-то место. Може да се очекуваат дополнителни подобрувања по купувањето на Демаг и програмата за реструктуирање. Развојот на нови производи продолжува.

Првата компанија која ја задржа истата позиција како и минатата година беше Манитовок на 9-то место. Иако загуби околу 400 милиони долари во продажба (пад од 5,8%) од претходната година.
Другата компанија која го задржа истото место како и минатата година и ја заокружува топ 10 од најголемите производители на кранови во светот е австриската компанија за камионски кранови Палфингер. Падот на неговата продажба е 4,2%, но промена има и во известувањето за приходите на оваа компанија и приходите од продажба на дигалки, сега вклучуваат приходи од продажба на работни платформи и машини за ракување со материјали.
Производителот на индустриски кранови Колумбус Мекинон, како и на 11-тото место минатата година, забележа пад на продажбата за 7,7 отсто, или 67 милиони долари, сè уште далеку пред неговите вкупни 637 милиони долари во 2017 година
Исто така, со седиште во Соединетите Држави, Terex е следен на табелата на 12-то место, со вкупна проценка (крановите повеќе не се пријавени одделно) од 569 милиони долари. Откако последен пат го продаде својот бизнис со мобилни кранови „Демаг“, а претходно и бизнисот со пристанишни кранови, неговата позиција постојано опаѓа по второто место во 2017 година. теренот.

Следните две компании, Като и Сенебоген, паднаа за едно место и четвртина од нивниот годишен приход од продажбата на кранови. По исклучителната рекордна година во 2019 година, Сенебоген сигнализира силно враќање во 2021 година.

Почнувајќи со Link-Belt на 15-то место, сите други компании на табелата на најголеми производители на кранови во светот останаа цврсто на истата позиција како и претходната година. Сето ова, тие покажаа пад во широкиот опсег од само 2% до дури 25%, но сите компании известуваат за зголемување на прифаќањето на нарачките и споделуваат позитивни изгледи за закрепнување на бизнисот со кранови по пандемијата.

На делот МОБИЛНИ И КУЛНИ КРАНОВИ на нашата веб-страница.